İçeriğe geç

Mersinliler Yörük Müdür

Yörük hangi iller?

Konya, Karaman, Kütahya, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzincan vb. Bu bölgelerden gelip Muğla bölgesine yerleşen çok sayıda Türkmen/Yörük bulunmaktadır. Bir kısmı önce Konya’ya, sonra Denizli Tavas’a, daha sonra da Muğla bölgesine yerleşti.

Mersin yörükleri hangi boydan?

Bunun tersi de olmuş, mesela Horzum aşiretinin aşiretleri Adana ve Mersin’e, Honam aşiretinin aşiretleri ise Mersin, Kahramanmaraş, Konya ve Aksaray’a yerleştirilmiştir.

Yörükler aslen nereli?

Yörükler, göçebe olarak yaşayan ve çoğunlukla Anadolu’nun dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar’daki Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar uzanan geniş bir alana yayılmıştır.

Yörük Türkleri kimlerdir?

Kısaca, bugünkü Yörük kavramının, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimini daha çok hayvancılık ve tarımla sağlayan, mevsimlere göre kışla ve yaylalarda yaptıkları ev veya çadırlarda yaşayan Oğuz Türklerine verilen ad olduğunu söyleyebiliriz.

Mersin Yörük mü?

Anadolu’da Yörükler çok geniş bir coğrafyada varlığını sürdürüyorlardı. Yörükler büyük oranda Sivas, Ankara, Bolu, Kastamonu, Balıkesir, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak, İzmir, Aydın, Antalya, Konya, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş il sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Adanalılar Yörük mü?

Anadolu’da Sivas, Ankara, Bolu, Kastamonu, Balıkesir, Manisa, Kütahya, Afyon, Uşak, İzmir, Aydın, Antalya, Konya, Adana, Hatay, Gaziantep ve Maraş illeri dahil olmak üzere geniş bir alana yayılan Yörükler, farklı isimlerle anılıyorlardı.

Mersinliler hangi boydan?

Neşri’ye göre Varsaklar ismi Yüreğir boyuna mensup bir beyin adından gelmektedir.

Silifkeliler Yörük mü?

Silifke’de Toros Dağları’ndaki köylerde Türkmen Yörük nüfusu vardır. Silifke’de son Yörük kollarından biri olan Sarıkeçililer vardır.

Mersin Tarsus hangi boydan?

14. yüzyıla ait bir Memlük (Devletü’t-Turkiyye) kaynağında, Tarsus Türkmen (el-Varsak; Türkmân-ı Tarsus) tabirinin kullanıldığı Varsaklar, Oğuz (Türkmen) boylarından biri olarak zikredilmektedir.

Yörük cingene mi?

Yörük: Göçebe bir yaşam tarzını seçmiş bir Türk topluluğudur. Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri için de kullanılır. Çingene: Hindistan kökenli olduğuna inanılan ve dünyanın birçok yerinde göçebe olarak yaşayan, bazı yerlere yerleşen bir topluluktur.

Kaç çeşit Yörük vardır?

Karakeçili, Sarıkeçili, Kızılkeçili, Kurtlu, Haculu ve Atçekenler gibi aşiretlere ayrılmışlardı.

Yörüklerin atası kimdir?

Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutluk) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.

En çok Yörük hangi ildedir?

Selçuklu İmparatorluğu döneminde Anadolu’ya gelen Yörükler, Osmanlı kayıtlarında “yürüyen” anlamına gelen Yörük veya Orta Asya’da adlandırıldıkları gibi “Bozuluş” olarak tanımlanıyordu. Bugün, yerleşen Yörükler çoğunlukla tamamen Türk’tür; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar’da yerleşiktirler.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.

Yörüksüt hangi ülkenin?

Yörüksüt A.Ş., 1992 yılında Ramazan Öz ve kardeşleri tarafından Mersin-Türkiye’de bir aile şirketi olarak kuruldu; ancak ailenin “süt tutkusu” 1940’lı yıllara dayanıyor: Ailede doğan ve dededen, babadan miras kalan hayvancılık, süt çiftçiliği ve süt üretimi deneyimleri Yörüksüt’ün temelini oluşturuyor.

Yörükler Alevi mi Sünni mi?

Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.

Antalyalılar Yörük mü?

Antalya’da göçebeler kentsel nüfusun tarihi ve kültürel temelini oluşturur. Daha önce Antalya’nın vatandaşlarının çoğu göçebeydi, ancak merkeze göç ettiler ve göçebe kültüründen koptular. Yörüklük sıklıkla bir ulus olarak algılanmıştır, ancak ulusun ötesine geçen bir kültürü yansıttığı unutulmamalıdır.

Yörüklerin atası kimdir?

Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. Göktürklerin kurucuları ve ana bileşenleriydiler ve 745’e kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutluk) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlar tarafından boyunduruk altına alındılar.

Türkiye’de ne kadar Yörük var?

Türkiye’de Yörüklerin bölgesel dağılımı ve 2000 nüfus sayımına göre bu bölgelerde yaşayan Yörüklerin tahmini sayısı; 9 milyondur. Ayrıca yaklaşık 12 milyon Türkmen vardır. Diğer Türk halklarının sayısı 15 milyondur ve Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısı Türk kökenlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Şehitkamil Escort