Çaykara ismi nereden gelir?
İlçemiz, Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği yerdeki taşlardan çıkan “Çaykara suyu”ndan dolayı “Çaykara” adını almıştır. İlçemiz dağlık ve kayalık bir yapıya sahiptir. Trabzon iline 76 km uzaklıktadır. İlçe merkezi deniz seviyesinden 280 m yükseklikte olup, 25 km içeridedir.
Holaysa ne demek?
1834 yılında Holaysa Karyesi (köyü) dört yerleşim biriminden oluşuyordu. Günümüzdeki isimleri Yeşilalan, Baltacılı, Kayran, Taşören olan köyler o zamanlar Holaysa köyünün birer mahallesiydi. YERLEŞİM YERLERİ VE KABİLE İSİMLERİ: (Tüm sıralamalar alfabetik sırayladır.) 25 Ekim 2011
Trabzon Çaykara Alevi mi?
Bugün yetki alanımız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse tamamı- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli Vilayetnamesi’nde, H.
Çaykaralılar nereli?
ÇaykaraLandTürkeiProvinzTrabzonGeografische RegionSchwarzmeerregionVerwaltung18 weitere Zeilen
Halhallı ne demek?
Bilezik zeytini; Hatay, Gaziantep, Mardin, Kahramanmaraş gibi yörelerde yetişen zeytin ağaçlarından elde edilen lezzetli bir zeytin çeşididir.
Holaysa köyü nerededir?
Yeşilalan (Roma: Χολάισα, Holáyisa), Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı bir ilçedir.
Karadeniz çepnileri Alevi mi?
Osmanlı yönetimi altındaki çöküşlerine kadar çoğunluğu Alevi-Bektaşi mezhebine mensup olan Karadeniz Çepnileri, sonradan büyük oranda Sünniliğe geçmiş olsalar da, Anadolu’da yaşayan diğer Çepni grupları hâlâ Alevi mezhebine mensuptur.
Trabzonda Alevi köyü var mı?
Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir.
Çepni soyu nereden gelir?
Tarihsel olarak Çepni boyunun Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar’ın sol kolundan Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiklerine inanılmaktadır. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Çaykaralılar Rum mu?
En büyük Pontus Müslüman Rum topluluğu Of Vadisi’nde (Çaykara, Dernekpazarı ve Of’un bir kısmı) bulunmaktadır.
Trabzon’a gelen Araplar nereli?
Trabzon’a gelen Arap turistlerin çoğunluğu genellikle Orta Doğu’daki Arap ülkelerinden gelmektedir. Arap turistler arasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Ürdün gibi ülkelerden gelen turistler en yaygın olanlarıdır.
Çaykara neyi meşhur?
1-Mısır, arpa ve buğday unundan yapılan çeşitler (kuymak çeşitleri, su hasili, kavut hasili gibi yemekler). 2-Öğütülmüş mısır, arpa ve buğdaydan yapılan çeşitler (mısır çorbası, arpa çorbası, kendüme, çırıhta, bulgur pilavı gibi yemekler…) 3-Koliva (haşlanmış mısır). Yöremizde meşhurdur.
Trabzon Çaykara hangi Türk boyundandır?
Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebine mensuptur. Giresun ve Ordu’nun tamamı; Trabzon’un Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çaykara; Gümüşhane’nin Kürtün’ü (Kürtün-i Bala); Rize Merkez, İkizdere, Kalkandere; Çepniler ağırlıklı olarak Samsun’un Canik ilçelerinde yaşamaktadır.
Çaykara hangi ilin?
Trabzon İli’nin altı ilçesinden biri olup, deniz kıyısından içeride yer almaktadır. İlçenin yaşam alanı 420 km2’dir. Dernekpazarı-Çaykara-Bayburt devlet yolu Solaklı Deresi’ni takip eder. Bayburt İli sınırları içerisinde bulunan Soğanlı Dağları’nın yüksekliği 4,2 km’dir.
Çaykara neyi meşhur?
1-Mısır, arpa ve buğday unundan yapılan çeşitler (kuymak çeşitleri, su hasili, kavut hasili gibi yemekler). 2-Öğütülmüş mısır, arpa ve buğdaydan yapılan çeşitler (mısır çorbası, arpa çorbası, kendüme, çırıhta, bulgur pilavı gibi yemekler…) 3-Koliva (haşlanmış mısır). Yöremizde meşhurdur.
Of ilçesinin adı nereden gelir?
“Ofis” ismi zamanla “Of” olmuştur. Aslında eski yazılı kaynaklarda “Opiunte” olarak geçer ve Oput’e Lazcada “yerleşim yeri, köy” anlamına gelir. Günümüzde Pazar ve Hopa ilçelerinde yerleşim yeri ismi olarak da kullanılmaktadır.