Hakim bilirkişi raporuna bağlı mıdır?
Bilirkişi, soruşturma aşamasında savcı tarafından, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi görüşü hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim, kararını verirken bilirkişi görüşünü delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.
Mahkeme bilirkişi raporuyla bağlı mıdır?
Buna göre, takdirî delil olan bilirkişi görüşü hâkimi bağlamaz. Dolayısıyla hâkim, bilirkişi görüşünün sonucunu değerlendirmekte serbesttir.
Bilirkişi hâkimin kararını etkiler mi?
CMK’nın “Bilirkişi görüşleri, bilirkişi görüşleri” başlıklı 67/3. maddesine göre; “Bilirkişi, bilirkişi raporunda veya sözlü savunma sırasında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren konular dışında açıklama yapamaz; hâkim tarafından yapılması gereken hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamaz.”
İş mahkemesinde bilirkişi raporu ne demek?
İş davalarında bilirkişi raporu, bir davanın mahkemede çözülmesine yardımcı olmak için bağımsız bir uzman tarafından hazırlanan bir rapordur. Bu rapor, davadaki konu hakkında bir uzman görüşünü temsil eder.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporundaki sonucunun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
Bilirkişi raporu bağlayıcı mıdır?
Rapor kesin delil teşkil etmez, takdirî delildir. Başka bir deyişle, raporun hâkim için bağlayıcı olmadığı açık olmalıdır. Hâkim raporu kendi takdirine göre değerlendirir ve raporu yeterince tatmin edici bulmazsa ek bir rapor talep eder.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
Hâkim ek rapor almak zorunda mı?
Hâkim, raporu değerlendirmekte serbesttir. Hâkim, raporu yetersiz görürse, bilirkişiden ek rapor isteyebilir veya gerçeği ortaya çıkarmak için önceki bilirkişiye veya yeniden seçtiği bilirkişiye yeni bir inceleme yaptırabilir.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
BAM’ın ek yargılama usulündeki değerlendirmesi Bu bağlamda, kısmi yargılama usulündeki bilirkişi raporunun, somut olay bakımından kapsamlı bir incelemeye ve itiraza tabi tutulmadığı ve bu nedenle kesin delil olarak nitelendirilemeyeceği ortaya çıkmıştır.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirimi HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Hangi konularda bilirkişi görüşü alınmalıdır? Bu, prosedürü geciktirecektir. Bunun yerine, davanızın meşruiyetini özel bir raporla kanıtlayabilirsiniz. Yasa, bir bilirkişiden özel bir rapor alınması gerektiğini şart koşmaktadır.
Hakim bilirkişi raporunun gerekçeleri ile bağlı midir?
Rapor genellikle hâkim için bağlayıcı değildir. Hâkim raporu değerlendirmekte serbesttir. Hâkim raporu yeterli görmezse, bilirkişiden ek rapor isteyebilir veya önceki bilirkişinin veya yeniden seçtiği bilirkişinin gerçeği ortaya çıkarmak için yeni bir inceleme yapmasını sağlayabilir.
Bilirkişi raporundan sonra dava ne kadar sürer?
Ancak basit yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir. Yani yazılı yargılama usulüne tabi davalarda bilirkişi tarafından dosyanın açılması için azami süre 6 ay, basit yargılama usulüne tabi davalarda ise azami süre 4 aydır.
Bilirkişi raporunu kim inceler?
Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçları mahkemeye sunmakla görevlendirilir. Rapor, mahkemenin kararında önemli bir rol oynayabilir ve mahkeme tarafından kabul edilirse davanın sonucunu etkileyebilir.
Bilirkişi raporuna kim itiraz edebilir?
Kanunda, raporun eksik olması, belirsizlik içermesi ve itiraz sürecinde açıklığa kavuşturulacak hususlar içermesi gibi şartlar öngörülmüş olup, tarafların her ikisinin de ihbar süresi içerisinde itirazlarını dile getirme hakkı bulunmaktadır.
Hakim ek rapor almak zorunda mı?
Hâkim, raporu değerlendirmekte serbesttir. Hâkim, raporu yetersiz görürse, bilirkişiden ek rapor isteyebilir veya gerçeği ortaya çıkarmak için önceki bilirkişiye veya yeniden seçtiği bilirkişiye yeni bir inceleme yaptırabilir.
Hakim bilirkişiyi nasıl seçer?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 276. maddesine göre hukuk yargılamasında: 1) Tarafların anlaştıkları bir kişi varsa, hâkim o kişiyi bilirkişi olarak atar. Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Zaman Kipi Kaç Tanedir