Meb kısaltması nasıl yazılır?
(SAYILI MİLLİ EĞİTİM KANUNU UYARINCA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ADINA VE HESABINA RESMİ BURSLU STATÜDE OLAN ÖĞRENCİLER TARAFINDAN İMZALANACAK TAAHHÜTNAME)
Kurum kısaltmaların arasına nokta konur mu?
4. Kurum ve kuruluş adları her kelimenin ilk harfi ile kısaltılır. Kısaltma büyük harflerle ve harfler arasında nokta olmadan yazılır: TBMM [Türkiye Büyük Millet Meclisi], ÜDK [Üniversite Sınav Kurulu], YAŞ [Yüksek Askeri Şura] (Atabay vd., 1980, 578-579) gibi.
Hangi kısaltmalarda nokta kullanılmaz?
Geleneksel T.C. kısaltmalarında (Republik Türkiye) ve T. (Türkçe) dışında büyük harfle yazılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
Küçük harfli kısaltmalarda nokta kullanılır mı?
Şekillerdeki kısaltmalar metinde açıkça belirtilmiştir. Terim olmayan kısaltmalar genellikle nokta ile biter ancak kesme işareti kullanılmaz (vb., vd.). Yabancı kısaltmalar olduğu gibi kullanılır (IMF, ILO, WHO).
MEB mi MEB mi?
Bu kelime sıklıkla MEB olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı formunda bulunabilir.
Cümle içinde MEB nasıl yazılır?
Cümleye büyük harfle başlayın.
TRT’ye nasıl yazılır?
TDK’ya göre: Küçük harfle yazılan kısaltmalar eklenirken sözcüğün telaffuzu dikkate alınır: cm, kg, mm, kr.un, vb. Büyük harfle yazılan kısaltmaların yanı sıra, kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.
TBMM nokta konur mu?
Kurum ve ülke adlarının kısaltmaları, her kelimenin ilk harfi büyük ve nokta kullanılmadan yazılarak oluşturulur: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri) vb.
TRT kısaltması nasıl yazılır?
1 Mayıs 1964 tarihli TRT Yasası ile kurulan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Türkiye’de kamu yayıncılığıyla görevli ilk ve tek kuruluştur. TRT ayrıca Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) tam üye olan Türkiye’den ilk ve tek yayıncıdır.
Öğretmen kısaltması nasıl yazılır?
Öğretmen unvanı verilenlerin adlarının önüne “Dozent” ibaresi eklenir, kısaltması yapılır ve sonuna nokta konur.
Tsk’nın nasıl yazılır?
ABD biçiminde yazılmış bir örneğe eklenen ek Türkçenin fonetik sistemine uygunken, SSK, TDK veya TSK kısaltmalarına eklenen eklerde bir uyum görülmemektedir. TSK’da SSK’li, TDK olması gerekirken, TSK’da karşılaştığımız yazım şekli SSK’li, TDK’indir.
MÖ nokta var mı?
Milattan önce ve sonra tarihleri yazarken kısaltmalarda nokta kullanılmaz: M.Ö., M.S.
Kuruş kısaltmasında nokta var mı?
Burada kelime kısaltmalarında tercih edilen “penny” kısaltmasıdır. (nokta) kullanıldığı için “kr.” küçük harflerle ve “noktalarla” yazılır. Olarak yazılır. Belirli bir kural olmasa da, para miktarı harflerle yazıldığında “kr.” kısaltması yerine “kuruş” olarak yazmak daha uygundur.
Dr kısaltmasında nokta var mı?
Ayrıca Doktor kelimesi söz konusu olduğunda en sık sorulan sorulardan biri şudur: Doktor kısaltmasının sonunda nokta olabilir mi? Şöyle görülmektedir: Bu sorunun cevabı “evet”tir. Arzt kelimesi kısaltılırsa, sonunda nokta olmalıdır.
Hak mı HK mı?
“Taslak standart hakkında”, 07.06.
Milli Eğitim Bakanlığı’na gelen ekler nasıl yazılır?
Kurum ve kuruluş adlarındaki ekler nasıl ayrılır? Türk Dil Kurumu’nun son güncellemesiyle kurum ve kuruluş ekleri kaldırıldı. Buna göre kurum ve kuruluş ekleri adın sonunda birleştirilmeli ve kesme işareti kullanılmadan yazılmalıdır.
Kısaltmalar nasıl yazılır TDK?
Bu kurallar şunlardır: Kurum ve kuruluş adları büyük harfle yazılır. … Sert ünsüzlerden K, Ç, T ve P ile biten kısaltmalarda son harf yumuşatılmaz. … Küçük harfle yazılan kısaltmalarda sözcüğün telaffuzu esas alınır. … Nokta ile biten kısaltmalarda kesme işareti kullanılmaz.
Milli Eğitim Müdürlüğü nasıl yazılır?
Kurum, kuruluş ve kuruluş adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dil Kurumu, Diller ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Devlet Malzeme Ofisi, Milli Kütüphane, Çocuk Esirgeme Kurumu, Atatürk Orman Çiftliği, Çankaya Lisesi; Anadolu Kulübü, Mavi Köşe Bakkalı; Türk Ocağı, Yeşilay Derneği, …
MEB’in adı ne?
Milli Eğitim Bakanlığı (Türkiye)